Fortælling og foredrag

I mine fortællende foredrag har jeg indbygget fortællingerne i en ramme, hvor baggrundsviden om fortællingernes oprindelse går hånd i hånd med fortællingerne og bliver til en levende helhed.

Evald Tang Kristensen Danmarks store vandrende folkemindesamler

Tang Kristensen indsamlede folkeeventyr, viser, rim og remser, gåder og sagn i mere end 50 år af sit liv. Han gik flere tusinde kilometer for at komme ud til sine meddelere, fattiglemmer, spindekoner, husmænd og daglejere.

Jeg fortæller hans dramatiske livshistorie i tilknytning til nogle af eventyrene samt rim, remser og gåder. Jeg bruger min vestjyske dialekt i eventyrfortællingen.

Varighed: 80 – 90 min.
Pris: 2500 kr. + transport

Hvem var Brødrene Grimm?

I 1812 udkom Grimms eventyr for første gang – indsamlet af brødrene Jakob og Vilhelm Grimm. Siden er både eventyrene og brødrene blevet verdensberømte – hvem kender ikke Rødhætte, Hans og Grethe, eller Snehvide?

Men ikke mange kender brødrene Grimms egen historie. De var tæt forbundne livet igennem, men der var mange bump på vejen.

Udover deres arbejde med at indsamle folkeeventyr, arbejdede de også som sprogforskere, og de blandede sig i politik, hvilket kostede dem deres stilling ved universitetet. 

Varighed 80 –90 min.
Pris 2500 kr. + transport

1001 nats eventyr – en magisk verden

1001 nats eventyr er fortællinger fra middelalderens arabiske verden om bedårende, men svigefulde kvinder, forklædte prinser, store følelser og skæbnens uransagelige vildveje.

Eventyrsamlingen indeholder beretningen om den modige prinsesse Schereazade, som hver nat fortæller eventyr for sultanen, men stopper på det mest spændende sted. Dermed udsætter hun sin egen henrettelse, for ud af hver fortælling vokser en ny, og til sidst har hun sikret sin overlevelse.

Hun bruger fantasien og sin overlevelsesvilje til at skabe sig et liv, selv om hun hver nat er konfronteret med døden. Derfor bliver eventyrene også vedkommende for os i dag.

Jeg har sammensat et program hvor jeg fortæller kort om samlingens baggrund og gengiver rammehistorien og et par af perlerne fra samlingen.

Varighed 60-80 min.
Pris 2500 kr. + transport

Fra horeunge til hoffets førstedame – et portræt af Grevinde Danner

Louise Christine Danner (1815-74) hed oprindelig Louise Rasmussen og var datter af en ugift tjenestepige. Hun var danserinde ved det Kgl. Teater, levede i et trekantsforhold med avismagnaten Carl Berling og kronprinsen, den senere Frederik den 7. I 1850 blev hun viet til kongens venstre hånd, men aldrig accepteret i de toneangivende kredse i og omkring hoffet.
Hun grundlagde i 1873 en stiftelse for ubemidlede kvinder, det nuværende Dannerhuset – krisecenter for kvinder.

Varighed: 60 – 70 min.
Pris: 2500 kr. + transport
 

Gyserhistorier

Jeg har en række gyserhistorier på lager.

Pris og varighed efter aftale.

Julehistorier

Et program med julehistorier kunne f.eks. være:

Fred på jord – en fortælling af Selma Lagerlöf
Bothildur – et juleeventyr fra Island
De fire ønsker – et dansk folkeeventyr

Pris og varighed efter aftale.